. 2012; 11(1): 11-14 | DOI: 10.5152/jaem.2012.013  

Analysis of Patients Applying to the Emergency Department with Subarachnoid Hemorrhage and Relationship Seasonal Variation

Hüseyin Narcı1, Jale Kesen Birinci2, Murat Uğur3, Hüküm Uzun4
1Hüseyin Narcı, Md, Baskent University, Emergency Department, Konya
2Jale Kesen Birinci, Md,ordu State Hospital,emergency Service, Ordu
3Murat Uğur, Md, Baskent University, Emergency Department, Konya
4Hüküm Uzun, Md, Haydarpasa Training Hospital, Emergency Department, İstanbul

Objective: In this study, it was aimed to investigate epidemiological and clinical features and the seasonal changes in patients with subarachniod hemorrhage (SAH).
Material and Methods: The history of 67 patients applying to the emergency department with primary SAH for 2 yearswas investigated retrospectively. Symptoms causing application; hour, month and season of application; accompaying diseases, screening methods, and vital findings of each patient were recorded.
Results: Of 67 patients, 41 were men and 26 were female. The most frequent symptoms on admission were headache and confusion (41.1%). Among thedisorders accompanying SAH, hypertention ranked the first (35.81%). While 30 of all cases applied between 06 and 12 o’clock (p<0.05), the highest application rates were in Autumun with 24 cases (p>0.05). Brain CT was within normal limits in 6 patients, and cerebrospinal fluid readings were hemorrhagic in all patients on performing lumbar puncture.
Conclusion: We did not find any significant statistical relation between seasonal variation and SAH. We found a significant statistical relation between morning hours and SAH. SAH is a serious condition with high mortality. Early screening is signicant during the first 24-hour period. The regulation of BP, especially in patients with hypertension, is very important. In patients applying to emergency departments with the complaints of severe headache and confusion, SAH should be taken into cosideration.

Keywords: Subarachnoid hemorrhage, primary, epidemiologic, seasonal, clinical


Acil Servise Başvuran Subaraknoid Kanamalı Hastaların Analizi ve Mevsimsel Değişimlerle İlişkisi

Hüseyin Narcı1, Jale Kesen Birinci2, Murat Uğur3, Hüküm Uzun4
1Dr Hüseyin Narcı, Başkent Üniversitesi, Acil Tıp, Konya
2Dr Jale Kesen Birinci, Ordu Devlet Hastanesi, Acil Servis, Ordu
3Dr Murat Uğur, Başkent Üniversitesi, Acil Tıp, Konya
4Dr Hüküm Uzun, Haydarpaşa Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada subrakanoid kanama ile başvuran hastaların epidemiyolojik, klinik özellikleri ve kanamanın mevsimsel değişimi incelenmeye çalışıldı.
Gereç ve Yöntemler: Acil servise 2 yıllık süre içinde primer SAK ile başvuran 67 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Her hastanın başvuru şikayeti, başvuru (saati, ayı, mevsimi) eşlik eden hastalıklar, görüntüleme yöntemi, hastanın vital bulguları kaydedildi.
Bulgular: Altmış Yedi hastanın 41’i erkek, 26’sı bayandı. Baş ağrısı ve bilinç bozukluğu başvuru anındaki en sık semptomlardı (%41.1). SAK ile birlikte bulunan patolojiler arasında hipertansiyon (%35.81) ilk sırada yer almaktaydı. Vakaların 30’u saat 06-12 arasında başvururken (p<0.05), 24 vaka ile en çok sonbaharda başvuru oldu (p>0.05). Altı hastanın beyin tomografisi normaldi, bu hastalara yapılan lomber ponksiyonda BOS hepsinde hemorajikti.
Sonuç: SAK ile mevsimsel ilişki arasında herhangi bir istatiksel anlamlılık bulunamadı.Kanamanın sirkadeyn özelik gösterdiği özellikle sabah ve öğle saatleri arasındaki sürede vakaların yüksek oranda olduğu istatiksel olarak saptandı. SAK yüksek mortalite seyreden ciddi bir hastalıktır. Erken görüntüleme ilk 24 saat içinde önemlidir. Özellikle hipertansif hastalığı olan hastaların tansiyon regülasyonu önemlidir. Acil servise şiddetli baş ağrısı ve bilinç bozukluğu ile başvuran hastalarda SAK akılda bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, primer, epidemiyolojik, mevsimsel, klinik


Hüseyin Narcı, Jale Kesen Birinci, Murat Uğur, Hüküm Uzun. Analysis of Patients Applying to the Emergency Department with Subarachnoid Hemorrhage and Relationship Seasonal Variation. . 2012; 11(1): 11-14

Corresponding Author: Hüseyin Narcı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar