. 2012; 11(1): 55-60 | DOI: 10.5152/jaem.2012.001  

NMRT and Trabzon NMRT’s Van Erciş Earthquake Operation

Umut Eryiğit1, Ersen Saraç2, Serkan Sayar1, Ömer Yetim1, Hatice Furuncu3, Zafer Ocak4, Zafer Balcı5, Evren Çakıroğlu6
1Department of Emergency Medicine, Karadeniz Technical University, Trabzon, Turkey
2Provincial Health Directorate of Trabzon, Trabzon
3Çarşıbaşı Community Health Center, Trabzon
4Sürmene State Hospital, Trabzon
5Trabzon Numune Training and Research Hospital, Department of urology, Trabzon
6Araklı Community Health Center, Trabzon

NMRT (National Medical Rescue Teams) are made up of health workers and were set up to provide medical rescue services to victims of disasters and emergencies of all kinds, both domestic and international. There are approximately 2400 NMRT personel across Turkey who have received NMRT training and are ready to take part in active medical rescue operations. In the light of the Ministry of Health planning, a NMRT was established within the body of the Trabzon Health Directorate in 2005. The Trabzon NMRT completed basic training in May 2011, being constituted of a 30-member team providing planned medical training and field operations. In addition to its many previous activities, the Trabzon NMRT rescued a total of six Van earthquake victims, two of whom were children, alive from the rubble. The recent Van Erciş earthquake has demonstrated how essential organizations consisting of volunteers are in supporting official institutions in a country such as Turkey, which scientific data and statistics clearly reveal to be prone to disasters.

Keywords: NMRT, National Medical Rescue, Van earthquake, disaster


UMKE ve Trabzon UMKE’nin Van - Erciş Depremindeki Çalışmaları

Umut Eryiğit1, Ersen Saraç2, Serkan Sayar1, Ömer Yetim1, Hatice Furuncu3, Zafer Ocak4, Zafer Balcı5, Evren Çakıroğlu6
1Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, acil Tıp Abd, Trabzon
2Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Trabzon
3Çarşıbaşı Toplum Sağlığı Merkezi, Trabzon
4Sürmene Devlet Hastanesi, Trabzon.
5Trabzon Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Servisi, Trabzon
6Araklı Toplum Sağlığı Merkezi, Trabzon

UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ekipleri ulusal ve uluslararası her tür afet ve olağandışı durumlarda afetzedelere medikal kurtarma yapmak amacıyla kurulmuş sağlık çalışanlarından oluşan ekiplerdir. Halen ülke genelinde, UMKE temel eğitimini almış aktif olarak medikal kurtarmada görev almaya hazır 2400 civarında UMKE personeli mevcuttur. Sağlık Bakanlığının planlamaları doğrultusunda, 2005 yılında, Trabzon Sağlık Müdürlüğü bünyesinde UMKE Ekibi kurulmuştur. Mayıs 2011 tarihi itibarı ile Trabzon UMKE ekibi, temel eğitimlerini tamamlamış, medikal eğitimleri ve saha uygulamaları planlı bir şekilde yürütülen 30 kişilik bir ekip haline gelmiştir. Daha önceki bir çok çalışmalarının yanında; Trabzon UMKE ekibi Van depreminde ikisi çocuk toplam 6 afetzedeyi enkaz altından canlı çıkarmıştır. Bir afetler ülkesi olduğu bilimsel veriler ve istetistiklerle açıkça belli olan ülkemizde devletin resmi kurumları tarafından desteklenen UMKE gibi gönüllülerden oluşan kuruluşlarının ne kadar gerekli olduğu Van Erciş depremi ile açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: UMKE, Ulusal Medikal Kurtarma, Van depremi, afet


Umut Eryiğit, Ersen Saraç, Serkan Sayar, Ömer Yetim, Hatice Furuncu, Zafer Ocak, Zafer Balcı, Evren Çakıroğlu. NMRT and Trabzon NMRT’s Van Erciş Earthquake Operation. . 2012; 11(1): 55-60

Corresponding Author: Umut Eryiğit, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar