. 2004; 2(3): 23-29

Hemorajik şokta tanı,fizyopatoloji ve genel yaklaşım

Murat Özsaraç, Özgür Karcıoğlu, Hakan Topaçoğlu, Cüneyt Ayrık
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

For people younger than 35 years, injury is currently the leading cause of death. One third of these result from hemorrhagic shock. By 2020, deaths from injury will probably increase to 8.4 million. Acute blood loss following injury leads to a reduction in tissue perfusion and tissue oxygen delivery, that, if prolonged, causes lactic acidosis and organ failure.
Despite significant advances, questions regarding the ideal resuscitation agent and the timing and endpoints of resuscitation remain unanswered. Recently, the standart practice of rapidly infusing crystalloid during resuscitation of hypotensive trauma victims has been called into question. This review outlines the etiology, pathophysiologic mechanisms as well as the general principles of emergency department management of the patient in shock.



Hemorajik şokta tanı,fizyopatoloji ve genel yaklaşım

Murat Özsaraç, Özgür Karcıoğlu, Hakan Topaçoğlu, Cüneyt Ayrık
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir

35 yaş altı kişilerde yaralanmalar önde gelen ölüm nedenlerindendir. Bu ölümlerin yaklaşık üçte biri hemorajik şoktan kaynaklanmaktadır. Günümüzde hemorajik şok yaklaşımında, kan kaybı nedeniyle intravenöz sıvılar uygulanmakta ancak ne kadar sıvı uygulanacağı ve resusitasyon hedefinin ne olacağı konusunda halen güvenilir kanıtlar bulunmamaktadır. Hipotansif travma hastalarında operasyon öncesi uygulanması gereken sıvı resusitasyonu tartışmaya halen açık bir konudur.
Agresif sıvı tedavisi ile kan basıncının düzenlenmesini önerenler, hemorajinin doku perfüzyonunu azaltarak, organ hasan ve ölüme yol açtığını savunmaktadırlar. Diğer taraftan kontrolsüz kanamada, ortalama arteriyel basıncı resusitasyon ile normal düzeylere getirmeye çalışmak, erken trombüs oluşumunu önleyerek koagulopati ve hemodilüsyona yol açarak, kan kaybı ve mortaliteyi arttırmaktadır. Hipotansif resusitasyon daha az asidemiye neden olmakta ve uzun dönemde hayatta kalımı arttırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hemorajik şok, tanı, patofizyoloji


Murat Özsaraç, Özgür Karcıoğlu, Hakan Topaçoğlu, Cüneyt Ayrık. Hemorajik şokta tanı,fizyopatoloji ve genel yaklaşım. . 2004; 2(3): 23-29

Corresponding Author: Murat Özsaraç


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
Google Scholar