. 2017; 15(2): 67-71

Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen İntoksikasyon Hastalarının Retrospektif İncelemesi

Dilara Tüfek, Bilge Banu Taşdemir, Remiziye Sıvacı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Afyonkarahisar

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada yoğun bakım Ünitesinde 70 aylık süre içinde takip edilen zehirlenme olgularının demografik ve etiyolojik özelliklerinin, yoğun bakımda kalış sürelerinin ve prognozlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2011-Ekim 2016 tarihleri arasında Afyon Karahisar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde yatırılarak takip edilen zehirlenme olguları retrospektif olarak değerlendirildi.Hastalar; yaş, cinsiyet,zehirlenme etkeni, zehirlenme nedeni, yoğun bakımda yatış süresi, mekanik ventilasyon ihtiyacı, zehirlenmenin mevsimsel farklılığı ve mortalite oranları açısından tarandı.
BULGULAR: Çalışmaya 122 zehirlenme olgusu dahil edildi. Hastaların %81.1 intihar amaçlı ilaç yada toksik madde alımı ile başvurmuştu. Hastalarımızın %65.6'sını kadınlar oluşturmaktaydı.Yaş ortalaması 33.12 ± 15.61 olarak hesaplandı. Aldıkları ilaçlar ve toksik bileşikler değerlendirildiğinde ilk sırayı ilaçlardan analjezikler ikinci sırayı antidepresanlar almakta iken üçüncü sırayı toksik bileşiklerden organofosfatlar oluşturmaktadır. Mevsimler açısından en çok ilkbahar ve kış döneminde başvurular tespit edilmiştir. Yoğun bakım ünitemizde kalış süresi ortalama 4.9 gündür. Mortalite oranımız % 4.9 olarak tespit edilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakım ünitemizde takip ettiğimiz zehirlenme vakalarının büyük bir kısmını kadınların ve gençlerin oluşturduğu tespit edilmiştir. Kolay ulaşılabilen analjezik ve antidepresanlar intihar amaçlı kullanıldığı ve kaza ile en çok organofosfatlara maruz kalındığı sonucuna varılmıştır ve tarımsal ilaç kullanımı hakkında halkın bilinçlendirilmesi ve etiketlerinin açık net va anlaşılır olması ve gıdalarla aynı ortamda bulundurulmaması zehirlenme vakalarını önemli oranda azaltacığını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, mortalite, zehirlenme


Retrospective Analysis Of Intoxication Cases Followed Up In Intensive Care Unit

Dilara Tüfek, Bilge Banu Taşdemir, Remiziye Sıvacı
Department of Anesthesiology and Reanimation, Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar,Turkey

INTRODUCTION: In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the demographic and etiological characteristics, intensive care unit stay time and prognosis of the poisoning cases that were followed up in the intensive care unit.
METHODS: The patients who were hospitalized in Afyon Karahisar University Medical Faculty Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit between January 2011 and October 2016 were evaluated retrospectively. Age, gender, poisoning effect, cause of poisoning, duration of stay in intensive care unit, need for mechanical ventilation, seasonal variation of poisoning and mortality rates were evaluated.
RESULTS: 122 cases of poisoning were included in the study. 81.1% of the patients applied with suicide medication or toxic substance intake. The median age of the patients was calculated as 33.12 ± 15.61. When the medicines and toxic compounds were evaluated, the analgesics were in the first place, antidepressants were in the second place whereas organophosphates were in third place from the toxic compounds. In terms of seasons, most applicants were determined during spring and winter. The average duration of stay in our intensive care unit was 4.9 days. Mortality rate was identified as 4.9%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It has been determined that most of the poisoning cases that we follow in our intensive care unit are composed of women and young people. Easily accessible analgesics and antidepressants have been used for suicide purposes and most accidental exposure was from organophosphates.
We think that public awareness of medicinal and agricultural drug use, tags should be clear and understandable, and that they should not be kept in the same environment as food, considerably reduce the cases of poisoning.

Keywords: Intensive Care Unit, mortality, poisoning


Dilara Tüfek, Bilge Banu Taşdemir, Remiziye Sıvacı. Retrospective Analysis Of Intoxication Cases Followed Up In Intensive Care Unit. . 2017; 15(2): 67-71

Sorumlu Yazar: Dilara Tüfek, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar