Turk Kardiyol Dern Ars. 2016; 44(4): 315-319 | DOI: 10.5543/tkda.2015.84404  

A rare pathology: Levoatriocardinal vein

Öykü Tosun1, Murat Saygı1, Taner Kasar1, Pelin Ayyıldız1, Aysel Türkvatan2, Yakup Ergül1, Ender Ödemiş1, Alper Güzeltaş1
1Department Of Pediatric Cardiology, Mehmet Akif Ersoy Cardiovascular Research And Training Hospital
2Department Of Radiology, Mehmet Akif Ersoy Cardiovascular Research And Training Hospital

Objective: Levoatriocardinal vein (LACV) is a rare cardiac pathology that represents a connection between the pulmonary venous and cardinal systems. The aim of the present study was to discuss morphological and clinical characteristics, as well as diagnostic methods, of experience with LACV.
Methods: Records of 11 patients (4 male, 7 female; mean age 79±1.83 days; range 1-390 days) diagnosed with LACV between 2010 and 2014 were retrospectively reviewed. Presence of LACV was confirmed with echocardiography. The primary obstructive lesion associated with cardiac defects and the integrity of the interatrial septum was identified in each patient with left-sided obstruction.
Results: Mean weight was 4.4±0.4 kg (range: 2–8). Age at presentation was under 1 year in 82% of patients. Nine patients had left-sided obstruction, and 2 had normal intracardiac anatomy and pulmonary venous return. In patients with left-sided obstruction, LACV was initially demonstrated with echocardiographic evaluation, performed in apical 4-chamber, high parasternal, and subcostal views. Atrial septum was restrictive or intact in patients with left-sided obstructions. LACV originated directly from the left atrium in all patients.
Conclusion: Levoatriocardinal vein is an extremely rare cardiac pathology, presenting almost exclusively in patients with left-sided obstructive lesions. In patients with left-sided obstructions, LACV must be kept in mind. It may also present in patients with normal intracardiac anatomy and pulmonary venous return.

Keywords: Child, echocardiography, levoatriocardinal vein.


Nadir bir patoloji: Levoatriyokardinal ven

Öykü Tosun1, Murat Saygı1, Taner Kasar1, Pelin Ayyıldız1, Aysel Türkvatan2, Yakup Ergül1, Ender Ödemiş1, Alper Güzeltaş1
1Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği
2Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği

Amaç: Levoatriyokardinal ven, pulmoner venöz sistem ile kardinal sistem arasındaki bağlantıyı gösteren nadir bir kardiyak malformasyondur. Bu çalışmada, levoatriyokardinal veni olan olguların morfolojik, klinik özellikleri ve tanı yöntemleri tartışıldı.
Yöntemler: 2010-2014 yılları arasında levoatriyokardinal ven tanısı alan 11 hastanın (4 erkek, 7 kız; ortalama yaş 79±1.83 gün; dağılım 1-390 gün) kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Levoatriyokardinal ven tanısı tüm hastalarda ekokardiyografik inceleme ile kondu. Primer obstrüktif lezyon, ilişkili kardiyak defektler ve interatriyal septumun durumu, sol taraf obstrüksiyonu olan her bir hasta için tanımlandı.
Bulgular: Hastaların, ortalama vücut ağırlığı 4.4±0.4 kg (dağılım, 2-8) idi. Başvuru esnasında hastaların %82’sinin yaşı bir yaşın altında idi. Hastaların 9’unda sol taraf obstrüksiyonu, 2’sinde normal intrakardiyak anatomi ve pulmoner venöz dönüş vardı. Sol taraf obstrüksiyonu olan hastaların tümünde levoatriyokardinal ven, yüksek parasternal ve subkostal pencereler ile apikal 4 boşluk bakıdan yapılan ekokardiyografik değerlendirme ile gösterildi. Sol taraf obstrüksiyonu olan hastalarda atriyal septum restriktif ya da sağlamdı. Levoatriyokardinal ven tüm hastalarda direk olarak sol atriyumdan kaynaklanıyordu.
Sonuç: Levoatriyokardinal ven neredeyse sadece sol taraf obstrüksiyonu olan hastalarda görülen oldukça nadir bir kardiyak patolojidir. Bu patoloji sol taraflı obstrüksiyonu olan hastalarda akılda tutulmalıdır. Ancak levoatriyokardinal venin normal intrakardiyak anatomi ve pulmoner venöz dönüşe sahip olan hastalarda da görülebileceği unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, ekokardiyografi, levoatriyokardinal ven.


Öykü Tosun, Murat Saygı, Taner Kasar, Pelin Ayyıldız, Aysel Türkvatan, Yakup Ergül, Ender Ödemiş, Alper Güzeltaş. A rare pathology: Levoatriocardinal vein. Turk Kardiyol Dern Ars. 2016; 44(4): 315-319

Corresponding Author: Öykü Tosun, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar