Turk Kardiyol Dern Ars. 2016; 44(5): 397-403 | DOI: 10.5543/tkda.2016.43996  

Association of ABO blood group with incidence and outcome of acute pulmonary embolism

Reza Hajizadeh, Hadiseh Kavandi, Mehdi Nadiri, Samad Ghaffari
Cardiovascular Research Center, Tabriz University of Medical sciences, Tabriz, Iran

Objective: Association of ABO blood type with occurrence of pulmonary embolism (PE) has been demonstrated, and association of blood type with disease mortality and morbidity has recently been reported. Presently described was a retrospective study of mortality and morbidity according to blood group.
Methods: Blood type and medical data of 230 patients with confirmed PE was abstracted from medical records. Two control groups were used for data analysis; the 1st included blood donors (Control 1), the 2nd included hospital staff born in the same region (Control 2).
Results: In PE patients, blood group A was the most common phenotype (46.1%), followed by blood groups O (25.2%), B (20.4%), and AB (8.2%). Among the control groups, no significant difference was found in distribution of A vs non-A (36.4% vs 36.6%, respectively) or O vs non-O (66.6% vs 66.4%, respectively) blood groups. Blood group A was significantly more prevalent than non-A in patients with PE, compared to both control groups (p=0.002 and 0.03, respectively), and blood group O was significantly less prevalent than non-O in patients with PE, compared with both control groups (p=0.009 and 0.04, respectively). No significant difference was found in PE patients regarding in-hospital and midterm (6–36 months follow-up) mortality (p=0.36 and 0.15, respectively) based on blood groups.
Conclusion: Blood group A was significantly more common, and blood group 0 significantly less common, in patients with PE. No association was found regarding blood type and in-hospital outcome or midterm mortality.

Keywords: ABO blood group, blood donor, mortality, pulmonary embolism.


ABO kan grubunun akut akciğer embolisinin insidans ve sonlanımıyla ilişkisi

Reza Hajizadeh, Hadiseh Kavandi, Mehdi Nadiri, Samad Ghaffari
Cardiovascular Research Center, Tabriz University of Medical sciences, Tabriz, Iran

Amaç: Daha önceleri ABO kan grubuyla akciğer embolisinin (AE) ilişkisi gösterilmiştir. Son zamanlarda bazı makalelerde kan tipiyle hastalığın mortalite ve morbiditesi arasındaki ilişki rapor edilmiştir. Kan gruplarına göre hastaların mortalite ve morbiditesini araştıran geriye dönük bir çalışma yürüttük.
Yöntemler: Akciğer embolisi olduğu doğrulanmış 230 hastanın tıbbi kayıtlarından tıbbi verileri elde edildi. Veri analizi için iki kontrol grubu kullanıldı. Birinci grup kan bağışı yapanlar (kontrol 1) ve ikinci grup (kontrol 2) aynı bölgede doğmuş hastanemiz personelini içermekteydi.
Bulgular: Akciğer embolisi hastalarında A grubu kan en sık bulunan fenotip (%41.6) olup ardından O (%25.2), B (%20.4) ve AB (%8.2) grubu gelmekteydi. A grubu olan ve olmayanlar (%36.4 ve %36.6) veya O grubu olan ve olmayanlarla (%66.6 ve %66.4) kontrol grupları arasında fenotiplerin dağılımı açısından önemli bir farklılık yoktu. Her iki kontrol grubuyla karşılaştırıldığında AE’si olan hastalarda A kan grubu, diğer kan gruplarına göre anlamlı derecede daha yaygındı (sırasıyla, p=0.002 ve 0.03). O kan grubu ise diğer kan gruplarına göre daha az görüldü (sırasıyla, p=0.009 ve 0.04). Kan gruplarına dayanarak hastanede yatan ve izlemin 6–36. aylarında bulunan AE hastaları arasında mortalite açısından herhangi bir önemli farklılık yoktu (sırasıyla, p=0.36 ve 0.15).
Sonuç: Akciğer embolisi hastalarında A grubu kanın görülme sıklığı anlamlı derecede yüksek iken O kan grubu anlamlı derecede daha düşük sıklıktaydı. Kan tipiyle hastanedeki sonlanım veya orta vadede mortalite arasında herhangi bir ilişki yoktu.

Anahtar Kelimeler: ABO kan grupları, kan bağışcısı, mortalite, pulmoner emboli.


Reza Hajizadeh, Hadiseh Kavandi, Mehdi Nadiri, Samad Ghaffari. Association of ABO blood group with incidence and outcome of acute pulmonary embolism. Turk Kardiyol Dern Ars. 2016; 44(5): 397-403

Corresponding Author: Samad Ghaffari, Iran


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar