Turk Kardiyol Dern Ars. 2016; 44(1): 37-44 | DOI: 10.5543/tkda.2015.39345  

Microvascular obstruction due to thrombosis and fibrin deposition in myocardial infarction

Emre Aslanger1, Seyhun Solakoğlu4, Öner Doğan3, Murat Sezer1, Sabahattin Umman2
1Yeditepe University Hospital, Department of Cardiology, Istanbul, Turkey
2Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of Cardiology, İstanbul, Turkey
3Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of Pathology, İstanbul, Turkey
4Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of Histology And Embryology, İstanbul, T

Objective: It is widely known that myocardial damage is not immediately terminated after the elimination of epicardial occlusion in cases of myocardial infarction. In situ thrombosis during epicardial occlusion might contribute to poor myocardial perfusion after reperfusion of an occluded epicardial artery. In the current study, we sought to determine the effects of ischemia and reperfusion on microvascular thrombotic occlusion.
Methods: Thirty male Wistar rats were included in the study. After the rats had been anesthetized and thoracotomized, the left coronary artery was occluded for 30 minutes in the first group, and it was occluded for 30 minutes and reperfused for an additional 20 minutes in the second group. Ten rats were used as a sham-operated control group. After completion of the study protocol, excised heart preparations were analyzed by immunohistochemistry and electron microscopy.
Results: A significant difference was found between the infarction plus reperfusion group and the other 2 groups, with respect to microvascular fibrin and thrombocyte deposition in immunohistochemistry analysis. These results were confirmed by morphological examination with electron microscopy.
Conclusion: In situ fibrin formation accompanies microvascular obstruction in acute myocardial infarction. Our results indicate that additional therapeutic approaches are needed in order to achieve better tissue perfusion in contemporary treatment of acute myocardial infarction after successful reopening of the infarct-related artery.

Keywords: Microvascular flow, fibrin; myocardial infarction; no-reflow phenomenon; reperfusion injury.


Miyokart enfarktüsünde tromboz ve fibrin oluşumu ile mikrovasküler tıkanmanın gösterilmesi

Emre Aslanger1, Seyhun Solakoğlu4, Öner Doğan3, Murat Sezer1, Sabahattin Umman2
1Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
4İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Histoloji Ve Embriyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Miyokart enfarktüsünde epikardiyal damar açıklığının sağlanmasından sonra miyokart hasarının hemen durmadığı yaygın olarak bilinmektedir. Epikardiyal damar açıklığının sağlanmasından sonra devam eden hasarın nedeni, tıkanıklık sırasında mikrovasküler ortamda oluşan in situ tromboz olabilir. Çalışmamızda iskemi ve reperfüzyonun mikrovasküler trombotik tıkanıklık üzerine etkilerini göstermeyi hedefledik. Yöntemler: Otuz adet erkek Wistar cinsi sıçan çalışmaya dâhil edildi. Sıçanlar anestezi altına alınarak torakotomi yapıldıktan sonra sol koroner arter bir grupta 30 dakika bağlandı, başka bir grupta buna 20 dakikalık reperfüzyon eklendi. On denek sham-operasyonlu olarak kullanıldı. Çalışma protokolü sonunda kalpler kesilip çıkarılarak immünohistokimyasal olarak ve elektron mikroskop ile incelemeye alındı.
Bulgular: İmmünohistokimyasal incelemede enfarktüs ve reperfüzyon grubunda mikrovasküler fibrin ve trombosit birikimi diğer gruplara göre belirgin olarak daha fazla bulundu. Morfolojik elektron mikroskop incelemesi mikrovaskülatürde tıkanıklık mevcudiyetini onaylar nitelikteydi.
Sonuç: Miyokart enfarktüsünde in situ trombüs ve fibrin oluşumu ile mikrovasküler tıkanma gerçekleşmektedir. Bu sonuçlar, miyokart enfarktüsünün modern tedavisinde epikardiyal damar açıklığının yeniden sağlanmasının ardından mikrovasküler reperfüzyonu da sağlayacak ek yaklaşımların rutin olarak kullanılmasının gerektiğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Akımsızlık (no-reflow) fenomeni, fibrin; mikrovasküler akım; miyokart enfarktüsü; reperfüzyon hasarı


Emre Aslanger, Seyhun Solakoğlu, Öner Doğan, Murat Sezer, Sabahattin Umman. Microvascular obstruction due to thrombosis and fibrin deposition in myocardial infarction. Turk Kardiyol Dern Ars. 2016; 44(1): 37-44

Corresponding Author: Emre Aslanger, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar