Turk Kardiyol Dern Ars. 2019; 47(2): 122-127 | DOI: 10.5543/tkda.2018.11524  

Tp-e interval and Tp-e/QT ratio in clinically stable pediatric heart transplant recipients

Serhat Koca1, Feyza Ayşenur Paç1, Sabit Kocabeyoğlu2, Maze Zabun1, Deniz Eriş1, Doğan Emre Sert2, Ümit Kervan2, Mustafa Paç2
1Department of Pediatric Cardiology, Türkiye Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Cardiovascular Surgery, Türkiye Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Objective: A study of the T wave peak-to-end (Tp-e) interval, the Tp-e/QT ratio, and the Tp-e/QTc ratio in pediatric heart transplant recipients (HTRs), a group which has a higher risk of sudden cardiac death than the normal population, has not previously been reported. The aim of this study was to assess alterations in ventricular repolarization using the Tp–e interval, Tp–e/ QT ratio, and Tp–e/QTc ratio in clinically stable pediatric HTRs.
Methods: A total of 13 clinically stable HTRs, 13 patients who had undergone cardiac surgery (CS) under cardiopulmonary bypass, and 16 healthy controls under 18 years of age were retrospectively evaluated.
Results: No significant differences were observed between the HTR, CS, and control groups in terms of QTc, JTc interval, and T wave amplitude (p>0.05). The Tp-e interval (p=0.001), Tp-e/QT ratio (p<0.001), and Tp-e/QTc ratio (p=0.001) were significantly higher in the HTR group compared with the CS and normal control participants.
Conclusion: The Tp-e interval, Tp-e/QT ratio, and Tp-e/QTc ratio were elevated in stable HTRs compared with the normal and CS groups.

Keywords: Children, dispersion of ventricular repolarization; heart transplantation.


Klinik stabil çocuk kalp nakli alıcılarında Tp-e mesafesi ve Tp-e/QT oranı

Serhat Koca1, Feyza Ayşenur Paç1, Sabit Kocabeyoğlu2, Maze Zabun1, Deniz Eriş1, Doğan Emre Sert2, Ümit Kervan2, Mustafa Paç2
1Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kardiyoloji Kliniği, Ankara, Türkiye
2Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Kliniği, Ankara, Türkiye

Amaç: Literatürde, ani kardiyak ölüm açısından normal popülasyondan daha riskli olan çocuk kalp nakli alıcılarında (KNA); T dalga tepe noktası ve sonu mesafesi (Tp-e), Tp-e/QT ve Tp-e/QTc oranlarını değerlendiren çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı klinik olarak stabil çocuk KNA da Tp-e, Tp-e/QT ve Tp-e/QTc oranları kullanılarak ventriküler repolarizasyon farklılıklarının değerlendirilmesidir.
Yöntemler: Yaşları 18’den küçük; 13 klinik olarak stabil KNA, 13 kardiyopulmoner baypss altında kalp cerrahisi uygulanmış (KC) hasta ve 16 sağlıklı kontrol bu geriye dönük araştırma kapsamında değerlendirildi.
Bulgular: QTc, JTc mesafeleri ve T dalga amplitüdleri (p>0.05) açısından KNA, KC ve sağlam kontrol grupları arasında anlamlı fark saptanmadı. Tp-e interval (p=0.001), Tp-e/ QT (p<0.001) ve Tp-e/QTc oranları (p=0.001) KNA grubunda, KC ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuç: Tp-e mesafesi, Tp-e/QT ve Tp-e/QTc oranları klinik olarak stabil çocuk KNA da, kalp cerrahisi uygulanmış çocuk hastalar ve sağlıklı çocuklara göre artmıştır.

Anahtar Kelimeler: Çocuklar, ventriküler repolarizasyon farklılığı; kalp nakli.


Serhat Koca, Feyza Ayşenur Paç, Sabit Kocabeyoğlu, Maze Zabun, Deniz Eriş, Doğan Emre Sert, Ümit Kervan, Mustafa Paç. Tp-e interval and Tp-e/QT ratio in clinically stable pediatric heart transplant recipients. Turk Kardiyol Dern Ars. 2019; 47(2): 122-127

Corresponding Author: Serhat Koca, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar